GENIET VAN WAT HET NUT U BIEDT

 

 

Inschrijven voor activiteiten

Wij hopen u hierbij een interessant programma te presenteren en zien uw inschrijvingen graag tegemoet
Graag willen wij u vragen gebruik te maken van het inschrijfformulier, dat u kunt downloaden als Excelbestand

Enkele aandachtspunten:

  • Bij inschrijving EN betaling het activiteitnummer vermelden
  • Voor alle activiteiten geldt dat de inschrijving 14 dagen voor aanvang sluit.
  • Bij overschrijding van het maximale aantal deelnemers geldt een inschrijving op basis van binnenkomst.
  • Het verschuldigde bedrag kunt u overmaken op rekening NL 51 ABNA 0524 6145 39 t.n.v. Nut Langstraat

 

Programma 2023 - 2024

Beste leden en bezoekers,

Met trots en plezier presenteren wij u ons programma voor 2023 – 2024.
In het nieuwe seizoen staan 3 onderwerpen centraal: ons 175-jarig jubileum, de Duitse opera en de Nederlandse architectuur in het interbellum.

- In oktober bestaat NUT Langstraat 175 jaar en dit vinden we zo bijzonder dat we dit heuglijke feit zelfs twee maal met alle leden willen vieren.
- Leo den Oudsten gaat komende winter twee lezingen geven over de geschiedenis van de Duitse opera.

Om u het echte operagevoel te geven probeert theater Winterdijk 30b, in de periode tussen de lezingen, 2 complete digitale voorstellingen van 2 beroemde Duitse opera’s te vertonen.

- In het vroege voorjaar zal Joris van Sleeuwen een lezing geven over twee markante Nederlandse architecten, Duiker en Dudok, en gaan we met de bus naar Hilversum, waar we 2 iconische gebouwen van deze architecten bezoeken namelijk sanatorium Zonnestraal en het raadhuis van Hilversum.
- Voor het eerst organiseren we deze zomer een activiteit voor de thuisblijvers. In het voorjaar van 2024 keert Ingrid van Leeuwen terug, dit keer met een lezing over de Chinese theecultuur. Bovendien gaan we met elkaar op stap naar Tilburg, naar Hilversum en naar Oudenbosch.

De activiteiten van NUT Langstraat zijn bedoeld voor iedereen die meer wil weten over kunst en cultuur. Wij hopen met ons programma een diverse en brede doelgroep te bereiken. Mede daarom hebben we enkele veranderingen in onze programmering aangebracht.
Zo gaan we de lezingen zo veel mogelijk ’s avonds houden in theater Winterdijk 30b. Deze locatie is prima via een spiksplinternieuwe brug bereikbaar en heeft ’s avonds een grote gratis parkeerplaats.
Om de kosten zo laag mogelijk te houden gaan we onze eerste excursie naar Tilburg met eigen vervoer organiseren.
Omdat het onzeker is wat de kosten van onze activiteiten volgend jaar zullen gaan doen zijn de kosten voor 2024 onder voorbehoud.

Wij hopen u komend seizoen bij één van onze activiteiten te mogen verwelkomen.
U kunt u voor de activiteiten in 2023 nu al inschrijven via bijgaand inschrijfformulier.

Vriendelijke groet,
NUT Langstraat

Woensdag 13 december: Kerstvoorstelling / vertelling door Eric Borrias

Wonderlijke verhalen aan de Winterdijk
Vanmiddag komt verhalenverteller Eric Borrias naar Waalwijk; al meer dan 30 jaar een meester in het vertellen van de meest wonderlijke verhalen aan iedereen die maar luisteren én kijken wil, want Eric Borrias is geen stilzitter. Zijn vertelstijl is theatraal, vol dynamiek. In zijn verhalenrugzak een breed scala aan verhalen; van sprookjes tot griezel, van ernstig tot humor.
Kerst? Jazeker, ook daar zijn vanmiddag verhalen van.
Het verhaal van de drie herdertjes, maar net even anders.
De Sterrenpoetser, over een man met een wel heel vreemd beroep.
En verder?
Laat u verrassen door deze “beeldhouwer in de fantasie.”

kerst

 

 

 

 

 

 

 

Verhalenverteller Eric Borrias behoort met meer dan 30 jaar ervaring tot een van de populairste vertellers van ons land. Treedt op in binnen- en buitenland.
In 2016 unaniem gekozen tot Vertelambassadeur voor Nederland en Vlaanderen. Naast het spelen van voorstellingen werkt hij als vertelcoach en regisseur.

Datum:               woensdag 13 december 2023
Tijd:                    14.00 open vanaf 13.30 uur
Locatie:              Theater Winterdijk 30b, Waalwijk
Kosten:               NUT-leden € 20,00
                           niet-leden € 25,00
                           Inclusief 1 x koffie/thee met een kerstlekkernij in de pauze en 1 drankje met diverse hapjes.na de voorstelling.

Woensdag 17 januari: Ontdek de magie van opera met deze operacursus, deel II

Twee avonden kijken en luisteren naar de geschiedenis van de Duitse opera.

Operakenner en musicoloog Leo den Oudsten neemt u mee door de geschiedenis van deze boeiende kunstvorm, en leert u hoe u kunt kijken en luisteren naar opera.
Zelf zegt hij: “De Duitse opera kent in de 17de en 18de eeuw geen eigen muzikale identiteit: de Italiaanse opera overheerst." Carl Maria von Weber schreef: "Geen volk was zo traag en onzeker bij het ontdekken van zijn eigen specifieke kunstvormen." Pas in de 19de eeuw bij von Weber, Mozart, Beethoven en Wagner krijgt de Duitse opera vorm.
Enkele titels van opera’s die Leo gaat vertonen zijn: Graun “Montezuma”, Gluck “Orfeo en Euridice”, Mozart “Die Zauberflöte, ”Beethoven “Fidelio”, Weber “Der Freischütz”, Wagner “Tristan und Isolde”, Strauss “Salome”, “Elektra” en “Der Rosenkavalier”, Schönberg “Moses und Aron, Berg “Lulu” en andere.
De cursus is geschikt voor liefhebbers van opera, maar ook voor geïnteresseerden die opera willen ontdekken. Met uw opgedane kennis van het genre en zijn context, krijgt een voorstelling meer betekenis en kijkt en luistert u met (nog meer) plezier naar opera.

 

Milaan

sidney

 

Leo den Oudsten houdt zich al ruim 50 jaar bezig met opera. Hij studeerde in 1998 af aan de Rijksuniversiteit van Utrecht met als afstudeerrichting de opera.
Naast operalezingen, –inleidingen en –cursussen begeleidt hij al bijna 25 jaar opera- en concertreizen. "Eigenlijk wil ik mij zo breed mogelijk opstellen als het gaat om muziek. Maar als ik moet kiezen, zou mijn specialisatie zonder enige twijfel opera zijn. Opera heeft zoveel te bieden, meer dan muziek alleen en dat is wat ik juist zo aantrekkelijk vind. Graag wil ik mijn kennis delen met anderen en ik vind het leuk om het uit te dragen”

Datum :               woensdag 17 januari 2024
Tijd :                    lezing 19.30 uur, open vanaf 19.00 uur
Locatie :              Theater Winterdijk 30b, Waalwijk
Kosten :               NUT-leden € 12,50
                            niet-leden € 15,00
                            inclusief 1 x koffie/thee in de pauze en 1 drankje na afloop
                            Prijzen onder voorbehoud.

 

Woensdag 14 februari: Duiker en Dudok Lezing over twee toonaangevende architecten in Nederland, door Joris van Sleeuwen

Jan Duiker (1890 – 1935) ontpopte zich tot de apostel van het Nieuwe Bouwen. Zijn creatie Sanatorium Zonnestraal (1928) in Hilversum wordt nog steeds gezien als een van de beste Nederlandse gebouwen van de 20e eeuw. In 2018 werd Zonnestraal bijna verkozen tot werelderfgoed.
Zonnestraal werd een beroemd sanatorium voor tuberculosepatiënten. Het gebouw bestaat uit een hoofdgebouw en twee paviljoens. Het complex is nu een bruisend bedrijventerrein.

Willem Dudok (1884 – 1974) bouwde tegelijkertijd een ander iconisch gebouw: het raadhuis van Hilversum. Deze speelse compositie van horizontale en verticale volumes en de asymmetrische opbouw van de gevels maken het een spannend en imponerend gebouw. Even indrukwekkend als het exterieur is ook het interieur: een samenspel van ruimte, vormgeving, inrichting, licht, kleur en materialen.
Bovendien werd hij trendzetter op het gebied van scholenbouw en kreeg hij veel navolging in ons land. De invloed bleef echter niet beperkt tot Nederland en Dudok werd zelfs geëerd in Amerika en Engeland waar men het woord Dudoky introduceerde.

Dudok

 

 

 

 

 

 

 

 

Joris van Sleeuwen is in 1982 afgestudeerd in geschiedenis en in 1991 als kunsthistoricus. Hij is gespecialiseerd in architectuurgeschiedenis. Hij is werkzaam in het volwassenonderwijs en verzorgt cursussen, lezingen en kunstreizen.
Een reactie van een van zijn cursisten: “hij is een levendige docent, die je meeneemt in zijn passie voor architectuur, kunst en geschiedenis”.

Datum:                   woensdag 14 februari 2024
Tijd:                        lezing 19.30 uur, open vanaf 19.00 uur
Locatie:                 Theater Winterdijk 30b, Waalwijk
Kosten:                  NUT-leden € 12,50
                              niet-leden € 15,00
                              Inclusief 1 x koffie/thee in de pauze en 1 drankje na afloop
                              Prijzen onder voorbehoud.

Woensdag 13 maart: Duiker en Dudok Bus-excursie naar twee beroemde gebouwen van twee toonaangevende Nederlandse architecten in Hilversum

Jan Duiker (1890 – 1935) ontpopte zich tot de apostel van het Nieuwe Bouwen. Zijn creatie Sanatorium Zonnestraal (1928) in Hilversum wordt nog steeds gezien als een van de beste Nederlandse gebouwen van de 20e eeuw. In 2018 werd Zonnestraal bijna verkozen tot werelderfgoed.
Zonnestraal werd een beroemd sanatorium voor tuberculosepatiënten. Het gebouw bestaat uit een hoofdgebouw en twee paviljoens. Het complex is nu een bruisend bedrijventerrein.

Willem Dudok (1884 – 1974) bouwde tegelijkertijd een ander iconisch gebouw: het raadhuis van Hilversum. Deze speelse compositie van horizontale en verticale volumes en de asymmetrische opbouw van de gevels maken het een spannend en imponerend gebouw. Even indrukwekkend als het exterieur is ook het interieur: een samenspel van ruimte, vormgeving, inrichting, licht, kleur en materialen.
Bovendien werd hij trendzetter op het gebied van scholenbouw en kreeg veel navolging in ons land. De invloed bleef echter niet beperkt tot Nederland en Dudok werd zelfs geëerd in Amerika en Engeland waar men het woord Dudoky introduceerde.

Bus-excursie:
- 9.00 uur vertrek naar Hilversum
- 10 uur aankomst Brasserie Zonnestraal in Hilversum: koffie/thee
   Zonnestraal is een rijksmonument met een landgoed van 120 hectare bos en heidegebied.
- 10.45 uur rondleiding door sanatorium Zonnestraal en het park
- 12.15 uur lunch bij brasserie Zonnestraal
- 13.30 uur vertrek naar het raadhuis van Hilversum
- 14 uur rondleiding door het raadhuis van Hilversum plus bezoek expositie
   De rondleiding start in het souterrain van het raadhuis, waar een expositie van het leven van Dudok is ingericht.
- 16 uur vertrek naar Waalwijk

Let op: deze excursie is niet zo geschikt voor mensen die niet goed ter been zijn. Indien u speciale assistentie of zorg nodig heeft (denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van een rolstoel), dient u zelf voor een reisgenoot te zorgen die deze hulp kan verlenen.

Datum:                                     13 maart 2024
Tijd:                                          9 – 17 uur
Vertreklocatie parkeerplaats:   Piet Klerkx, Prof. Lorentzweg, Waalwijk
Kosten:                                    NUT-leden € 62,50
                                                niet-leden € 67,50.
                                                Prijzen onder voorbehoud.

Woensdag 17 april: Algemene ledenvergadering

ALGEMENE LEDENVERGADERING/JAARVERGADERING (uitsluitend voor leden)

NA DE PAUZE EEN LEZING VAN PIET DE JONGH

Datum:                   woensdag 17 april 2024
Tijd:                       19.30 uur, open vanaf 19.00 uur
Locatie:                  De Haven, Leefdaelhof, Waalwijk
Kosten:                  geen, alleen toegankelijk voor leden.

Woensdag 15 mei: THEE, HEEL GEWOON ?

Lezing door Ingrid van Leeuwen over de Chinese theecultuur.

Tegenwoordig drinkt iedereen thee. Naast water is thee de drank die over de hele wereld het meest gedronken wordt!
Dus…. hoog tijd om aandacht te schenken aan het ontstaan en de verspreiding van deze populaire drank.
Oorspronkelijk kwam alle thee uit China, waar ze daar al meer dan 2500 jaar gecultiveerd wordt!
Vanaf de Songdynastie, (960-1279) wordt de Chinese theeceremonie steeds verfijnder met vooral opgeklopte groene poederthee!

theecultuur

 

 

 

 

 

 

 

 

Het westen zal echter pas vele eeuwen later, vanaf 1610, kennismaken met thee, een exotische drank die vaak argwanend werd bekeken.
Je kunt je nu niet meer voorstellen dat de arts Cornelis Bontekoe dan een verhandeling schrijft over “gebruik en misbruik van thee!”
Het drinken van thee was overigens aanvankelijk voorbehouden aan een kleine elitegroep, dus helemaal “niet gewoon”!
Tijdens de presentatie worden diverse soorten thee, (zoals zwarte en groene) gedemonstreerd evenals de groene poederthee.
Daarna gaat Cultuurhistorica Ingrid van Leeuwen in op de verspreiding van de thee over Europa en het ontstaan van de Engelse High-Tea.
Na de boeiende lezing gaan we verschillende soorten thee proeven met toepasselijke lekkernijen.
Samen met een demonstratie van antieke voorwerpen, waan je je in lang vervlogen tijden……..

Ingrid van Leeuwen studeerde geschiedenis aan de universiteit van Nijmegen.
Ze is eigenaar van Histotainment: een bedrijf dat presentaties met een knipoog verzorgt op het gebied van cultuur.

Datum:                       woensdag 15 mei 2024
Tijd:                            lezing 14.00 uur, open vanaf 13.30 uur
Locatie:                      Theater Winterdijk 30b, Waalwijk
Kosten:                       NUT-leden € 12,50
                                   niet-leden € 15,00.
                                   Prijzen onder voorbehoud
                                   Inclusief 1 x koffie/thee in de pauze en 1 drankje na afloop.

 

 

Woensdag 12 juni: Busexcursie naar Oudenbosch

Oudenbosch

Na de koffie beginnen we een dagje Oudenbosch met een stadswandeling, de zogenaamde “Parelwandeling”.Een gids laat ons de “pareltjes” van Oudenbosch zien. De zilveren stippen leiden de weg langs o.a. de Basiliek, Jongensinternaat St. Louis en de Sterrenwacht Tivoli.

Na de lunch volgt een rondleiding door de Basiliek. Geloof het of niet, dit is een 19deeeuws gebouw. De architectuur en het rijkversierde interieur laten je echter denken dat je de 16deeeuwse Sint-Pieterbasiiek in Rome binnenstapt. Dit gebouw, waaraan de beroemde architect Pierre Cuypers werkte, past zo’n 16 keer in zijn voorbeeld in Rome.

Vervolgens kunt u kiezen uit twee mogelijkheden:
- Bezoek aan het Arboretum, de botanische tuin. Deze tuin beslaat een oppervlakte van ca 4 hectare. De tuin huisvest ruim 2500 verschillende bomen en planten. Wandel van planten en bomen uit Azië naar die van Europa en keer via de beplanting van Amerika weer terug naar de majestueuze Treurbeuk waarvan de takken reiken tot de grond.
- Bezoek aan het Nederlandse Zouavenmuseum, opgericht door broeder Christofoor van Langen, behorend tot de congregatie van St. Louis. Zijn bijzondere belangstelling ging uit naar de historie van de pauselijke Zouaven. Hij verzamelde documenten en voorwerpen die betrekking hadden op deze groep. Het museum is gevestigd in het uit 1776 daterende voormalige raadhuis.
Uiteraard kunt u ook beide mogelijkheden benutten.

Programma:
Datum:                Woensdag 12 juni 2024
Tijd:                     09.30 - 18 uur
vertrek:                parkeerplaats Piet Klerkx, Pof Lorentzweg, Waalwijk
Kosten:               NUT-leden € 50,00
                           niet-leden € 55,00
                           incl koffie met gebak en lunch
                           Prijzen onder voorbehoud.