GENIET VAN WAT HET NUT U BIEDT

Opgave voor najaars-activiteiten

Om u op te geven als deelnemer aan een van onderstaande activiteiten wordt u verzocht het aanmeldingsformulier dat u HIER kunt downloaden te gebruiken.
Wanneer u de beschikking over Microsoft Excel heeft, kunt u ook het Excel-bestand hier downloaden.

Woensdag 14 november 2018: Luisterlezing “Een eerbetoon: Vrouwelijke componisten in de klassieke muziek” door Dick Hermsen

Schumann 2Deze lezing geeft inzicht in het waarom vrouwelijke toondichters altijd ver in de minderheid zijn gebleven en laat zien en horen dat zij prachtige muziek hebben gemaakt. De muzen waren meisjes, maar de jongens schreven de muziek. Zo is het ogenschijnlijk altijd geweest als je de muziekgeschiedenis mag geloven. Van Gregorius I, naamgever van het gregoriaans, tot Beethoven, van Bach tot Stravinsky, er stonden mannen aan het roer van de toonkunst.
Toch zijn er ongelooflijk veel geweldige vrouwelijke componisten.
De Componist des Vaderlands is een dame: Mayke Nas (1972).
Het werk van Kaija Saariaho, Unsuk Chin en Lera Auerbach - om heel verschillende buitenlandse componisten te noemen - wordt internationaal gevierd. Is componeren iets wat vrouwen zich pas recentelijk eigen hebben gemaakt?
De vraag stellen is hem beantwoorden. Nee natuurlijk. Maar de context is wel danig veranderd: toegang tot muziekonderwijs , betaald werk (oude componisten waren ambachtslui) of juist vrije tijd, voor vrouwen waren die dingen vaak niet weggelegd.

Datum :woensdag 14 november
Locatie :Bibliotheek Waalwijk, Wilhelminastraat
Aanvang : 19:30 uur
Kosten :€ 8,00 voor leden (incl. pauzedrankje. Niet-leden betalen € 10.00.

Woensdag 12 december 2018: Dagexcursie naar 's-Hertogenbosch

Woensdag 12 december is een dagexcursie gepland naar ’s-Hertogenbosch. Na de koffie met echte Bossche bol bij “Central” krijgen we een rondleiding door het prachtige stadhuis op de Markt. Het stadhuis is een ontwerp van de architect Jan Darkennis die ook betrokken was bij de bouw van de St-Janskathedraal. Het gebouw dateert uit de tweede helft van de 14de eeuw. In de 17de eeuw werd het stadhuis ingrijpend verbouwd. Dit is destijds met veel zorg en oog voor detail uitgevoerd, zodat het stadhuis nog steeds veel historie ademt. U wandelt met een gids in feite door de geschiedenis van Den Bosch. In de hal vallen direct de wandschilderingen op van Antoon der Kinderen. U bezoekt verder o.a. de met goudleerbehang gedecoreerde trouwzaal, de prachtige oude raadzaal met eeuwenoude wandtapijten en de Oranjegalerij.

Stadhuis Den Bosch

Daarna gaan we te voet naar de Parade voor de lunch bij Grand Café Silva Ducis.
Na de lunch staat er een rondleiding op het programma door het neogotische Zwanenbroedershuis van de Illustere Lieve Vrouwe Broederschap. Naast de beroemde schilder Jeroen Bosch zijn ook leden van ons Koninklijk Huis als Zwanenbroeder met de Broederschap verbonden.
Sedert 1483 bezit de Broederschap een eigen huis aan de Hinthamerstraat te ’s-Hertogenbosch. Het oorspronkelijke huis, dat in de 16 de eeuw gedeeltelijk in renaissancestijl werd verbouwd, stortte in 1839 grotendeels in. In 1846 verrees op dezelfde plek het nu bestaande huis. Het is een zeer vroeg voorbeeld van neogotische bouwkunst zowel naar exterieur als interieur.
Tijdens de rondleiding door het museum ziet u verschillende kostbaarheden uit de rijke historie van de Broederschap, zoals unieke 15de- en 16de Eeuwse muziekboeken, houtsnijwerken en de drinkbeker van Willem van Oranje.


Datum: woensdag 12 december
Vertrek: per bus vanaf de Prof. Lorentzweg in Waalwijk
Tijd: 09:30 uur. Vertrek naar Waalwijk 15:30 uur
Kosten: Voor leden € 45,00, niet-leden betalen € 50,00.
Dit is incl. koffie bij Central en lunch bij Silva Ducis